Raport z maja 2016

Witajcie! Jak widać po częstotliwości wpisów, blogowanie nie jest moją mocną stroną 😉 Wiem, że kiedyś wyglądało to zupełnie inaczej, publikowałam posty, komentowałam i żyłam w tej całej blogosferze. A teraz wszystko przeniosło się na Facebooka i Instagrama – no cóż, znak czasów, a tam jest szybka akcja i reakcja 😉
Na początku roku zapowiadałam co miesięczną publikacje ulubieńców miesiąca. I ukazała się styczniowa publikacja – wow!! 😉 Tak więc teraz, szybciutko przeskakujemy kilka miesięcy do przodu, by znaleźć się w klimatach wiosenno-letnich 🙂
Zacznę od maja – według mnie, najpiękniejszego miesiąca w roku, w którym natura z hojnością prezentuje nam swój urok. Oprócz tego, że przyroda budzi się do życia, budzę się i ja z zimowej nostalgii, mam więcej witalności i sił do działania 🙂 Jak co roku, w pierwszych dniach majówki, zbieram mlecze (mniszek pospolity). Oczywiście mam swoją sprawdzoną miejscówkę z dala od zgiełku miasta, szos i dróg. Z mniszków robię miód, którym słodzę herbatę w okresie jesienno-zimowym. Cały proces przygotowania takiego miodu, łącznie z drogocennymi walorami mniszka lekarskiego opisałam tutaj.
pollyanna.waberska.mniszek2015_001

Oprócz mniszków zbieram także pokrzywę, z tego samego czystego źródła 😉 O pokrzywie zwyczajnej pisałam tutaj. Smak herbaty ze świeżej pokrzywy, nie ma sobie równych i żadna ekspresówka nie jest wstanie tego oddać!

pollyanna.waberska.pokrzywa2014_02
W maju brałam udział w wegańskim spotkaniu zatytułowanym „Zielone popołudnie”, organizowanym przez Vegenovo w Hotelu Puro w Poznaniu. Vegenovo to firma prowadząca sprzedaż naparów warzywnych, herbat ziołowych oraz batonów, miodów olei i suplementów diety z ekologicznym certyfikatem. Było to już drugie spotkanie organizowane przez Vegenovo. Pierwsze odbyło się w marcu na którym zaproszonymi gośćmi byli: Robert Zakrzewski i Violetta Domaradzka – ultramaratończycy, twórcy książki „Kuchnia dla biegaczy.Siła z roślin”, prof. Dariusz Iżycki – onkolog oraz Michał Grześkowiak – kreator, edukator i esencjalista.
spotkanie vege03.2016
Oczywiście na spotkaniu marcowym zdobyłam książkę (z autografami) „Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin”, z których to potraw korzystam regularnie na co dzień, choć nie biegam 😉
vege książka2016
Gośćmi majowego spotkania byli: Przemek Walewski – maratończyk, dziennikarz prasowy i telewizyjny, dr Maciej Nowak – lekarz medycyny sportowej oraz dr Martyna Nowak – psycholog sportowy.
spotkanie vege05.2016
Spotkania odbywają się w niesamowitym, kameralnym klimacie i dosłownie w zdrowej atmosferze! 🙂 Wyszłam z nich naładowana pozytywną energią ale i ogromną wiedzą, przekazaną przez prawdziwych specjalistów. Każdy uczestnik spotkania zostaje obdarowany upominkiem, w którym w roli głównej jest pyszna herbatka od Vegenovo 🙂
vege upominki2016
Również w maju wzięłam udział w spotkaniu z prof. Collinem Campbellem – amerykańskim biochemikiem, dietetykiem i mikrobiologiem z czterdziestoletnim doświadczeniem, weganinem.
wykCampbell2016
To właśnie jego książka „Nowoczesne zasady odżywiania”, oparta na potwierdzonych badaniach, skłoniła mnie do odstawienia mięsa. (Przypomnę, że mięsa nie jem od 1 stycznia 2016 roku, natomiast sporadycznie jeszcze jem produkty odzwierzęce.) Spotkanie organizowane było przez magazyn „Harmonia. Twoje zdrowie, Twoja odpowiedzialność”. Wykład prof. Campbella był tłumaczony na język polski i odbył się w Sali Ziemi na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Podczas spotkania zakupiłam jego kolejną książkę „Ukryta prawda” do której oczywiście pozwoliłam sobie zdobyć autograf 😉
Prof.Campbell2016
W maju odkryłam kolejną wegańską miejscówkę w Poznaniu, gdzie można smacznie zjeść. Jest nią „Zemsta” – anarchistyczny Klub / Księgarnia i zarazem wegańska knajpka 🙂 Jedzenie przepyszne, serdecznie polecam, zresztą zobaczcie sami jakie dania serwują:
zemsta
Produkty spożywcze
– W maju smakowałam przepyszne Masło orzechowe „Primaviki” bez dodatku soli – jest naprawdę prawdziwie orzechowe! Jednak zawiera olej palmowy, a co za tym idzie – tłuszcze trans, dlatego używam go sporadycznie. Cena około 13 zł, 350g.
mas.orzech.primavika2016
– Zatęskniłam za deserami czekoladowymi (nie jem jogurtów ani deserów mlecznych) i postanowiłam spróbować wyrobów „Valsoia”. Bardzo dobre ale minusem jest niestety cena, za takie opakowanie jak na zdjęciu (2 deserki) zapłaciłam ponad 5 zł (jak dobrze pamiętam to jeden kubeczek ma 230g).
valsoia2016
Produkty kosmetyczne
– Pomarańczowe masło do ciała – Kąpiel Agafii – obawiałam się, że jak sama nazwa wskazuję, konsystencja tego masła będzie tłusta, nic bardziej mylnego. Zawartość jest zbita ale świetnie rozprowadza się na skórze i nie pozostawia tłustej powłoki, za to ma delikatny subtelny zapach. Na pewno nie jest to ciężki zimowy balsam, tylko lekki, letni krem do ciała o dobrym składzie 🙂 Cena około 13 zł, 300ml.
masło.agafii2016
– Tonik zwężający pory, oczyszczający, liście manuka – Ziaja – niestety porów nie zwęża, ale dobrze oczyszcza, ma przyjemny zapach i szybko się wchłania. Minusem, jak dla mnie, jest buteleczka z atomizerem. Zdecydowanie wolę nawilżyć wacik tonikiem i wówczas przemywać twarz. Mówiąc krótko, a rzeczowo – dobry, bezalkoholowy tonik 🙂 Cena około 7 zł, 200ml.
tonik.ziaja.manuka2016
No i w majowym miesiącu to tyle, wyczekujcie czerwca 😉 Pozdrawiam serdecznie Pollyanna 🙂

Add Comment Register



Leave a Comment