Z cyklu slow life/slow food: Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna

Roślina dwupienna, dorastająca do około 1,5 metra wysokości. Rośnie na polach, łąkach, w zaroślach i lasach. Pokryta w całości włoskami parzącymi. Zarówno liście pokrzywy jaki i jej łodyga i korzeń, zawierają wiele cennych mikroelementów takich jak: wapń, żelazo, fosfor, potas, jod; witaminy: C, K, B2; a także: flawonoidy i garbniki, olejki eteryczne, fitosterole, karotenoidy, serotoninę; kwasy organiczne: glikolowy, glicerynowy, bursztynowy, mrówkowy; oraz naturalne barwniki roślinne takie jak: beta-karoten, chlorofil i ksantofil.

Pokrzywa-zwyczajan-opis-wszystkich-części-rośliny

źródło

Pokrzywę najlepiej zbierać wiosną, ponieważ wtedy w roślinie krąży najwięcej substancji odżywczych. Rośliny zbieramy tylko i wyłącznie z dala od wszelkich dróg i szos, najlepiej z pól/łąk otoczonych lasem. Suszymy w ciemnym i przewiewnym miejscu.
Poniżej pokrzywa zerwana z ogródka mojej kuzynki, ma ona to szczęście, że mieszka z dala od miasta i może się cieszyć czystym powietrzem i środowiskiem.

pollyanna.waberska.pokrzywa2014_01

Właściwości pokrzywy

– wzmacnia włosy, pobudza ich wzrost, poprawia ich kondycje, zapobiega wypadaniu i siwieniu włosów; poprawia stan cery i paznokci;
– oczyszcza organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych;
– działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, wzmacnia, łagodzi, regeneruje;
– wzmacnia układ odpornościowy;
– liście pokrzywy działają przeciwalergicznie i oczyszczają zatoki, picie herbaty z pokrzywy jest zalecane podczas leczenia kataru siennego;
– obniża poziom cukru we krwi;
– wzmacnia i uelastycznia ściany naczyń krwionośnych, ma działanie przeciwkrwotoczne, przeciwdziała słabemu krzepnięciu krwi, zwiększa ilość hemoglobiny i erytrocytów we krwi;
– wspomaga trawienie; zapobiega wrzodom żołądka i jelit;
– zapobiega stanom zapalnym drug moczowych, kamicy moczowej, skazy moczanowej;

źródło    źródło

Moje zastosowanie pokrzywy

Zastosowanie pokrzywy jest wielorakie: od nalewek, herbat, poprzez soki, wyciągi, a skończywszy na potrawach. Przepisy na wykorzystanie pokrzywy można znaleźć tutaj. Ja jednak z pokrzywy robię sobie herbatę i wcierkę we włosy.
Herbata: kilka liści wysuszonej pokrzywy zalewam wrzątkiem i parze pod przykryciem kilka minut. Długość parzenia wpływa na intensywność smaku. Taką herbatę pije raz lub dwa razy dziennie. Po kilku miesiącach regularnego stosowania zauważyłam poprawę odporności, a także poprawę sił witalnych; koloryt cery delikatnie się poprawił – cera stała się promienna. Niestety w przypadku włosów i paznokci nie zauważyłam żadnych zmian.

pollyanna.waberska.pokrzywa2014_02

Przeciwwskazania do stosowania pokrzywy to okres ciąży i karmienia piersią.
Pokrzywowa wcierka do włosów: z racji tego, że pokrzywa zawiera duże ilości chlorofilu (jest używana jako naturalny barwnik) i daje delikatną zielonkawą barwę, do wcierania we włosy mocno ją rozcieńczam. Zalewam kilka suszonych liści wrzątkiem, zaparzam pod przykryciem ale krócej niż herbatę i rozlewam do mniejszych pojemników rozcieńczając wodą. Wcieram w skalp głowy, gdy włosy są jeszcze wilgotne, zapach się ulatnia i nie pozostaje na włosach.

Dawniej pokrzywa była ważną rośliną przędzalniczą wykorzystywaną w włókiennictwie.
Istnieją archeologiczne zapisy na to, że tkaniny z pokrzywy, wykorzystywane były w epoce brązu. Motyw pokrzywowych koszul pojawia się także w baśni J. Ch. Andersena „Dzikie łabędzie” – każdemu polecam tę piękną baśń.
Dzisiaj, kiedy temat ekologi wraca do łask i ekologiczna odzież cieszy się coraz większym uznaniem, także tkaniny z pokrzywy mieszane z innymi materiałami, np. wełną, zyskują coraz większą rzesze swoich zwolenników.

Polecam Wszystkim tą zwyczajną roślinę o nadzwyczajnych właściwościach i zaletach!

Pollyanna

Add Comment Register



Leave a Comment